Elma-Led.ro

Cosul meu 0 produs(e): 0,00 RON

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Ghid de utilizare

1.Avantajele LED in comparatie cu lampile fluorescente

Aparatele de iluminat cu LED beneficiaza de ultimele inovatii tehnologice in domeniul iluminatului si sunt echipate cu caracteristici extraordinare. Ele pot substitui cu succes corpurile de iluminat cu lampi fluorescente, prin folosirea unor solutii cum ar fi benzi cu LED-uri, precum si module cu leduri ce pot inlocui tuburile T5 şi T8. Aparatele de iluminat cu LED au o gama larga de aplicatii si pot fi folosite atât în ​​mediul industrial cat si in mediul de birouri.

In mod particular ele depasesc performantele sistemelor traditionale de iluminat prin consum redus de energie, durabilitate, luminozitate şi costurile de întreţinere nule.

Un alt argument important este cel al sigurantei, datorita faptului ca nu contin substante toxice (cum ar fi mercur), spre deosebire de corpurile de iluminat cu lampi fluorescente. Mercurul folosit in tuburile fluorescente prezinta o ameninţare gravă pentru sanatatea persoanelor expuse la acest mediu, spre exemplu electricienii. Un tub fluorescent defect, ce se afla într-o cameră, emana mercur în aer, ce ar putea persista până la patru ore în atmosfera. Mercurul poate provoca astm si alte boli respiratorii. Dar toate aceste probleme dispar prin folosirea sistemelor de iluminat cu LED.

Aparatele cu LED-uri sunt, de asemenea, mai uşor de instalat, comparativ cu lampile fluorescente. Implementarea unui sistem de iluminat cu LED nu necesita schimbari la instalaţia electrica. In acest moment corpurile de iluminat cu LED-uri au intrecut performantele celor cu lampi fluroescente in ceea ce priveste reducerea consumului de energie. Acest fapt le face optiunea ideala pentru iluminatul marilor organzatii, cat si al birourilor prin reducerea facturii la energie cu pana la jumatate.


Un alt avantaj este si utilitatea acestora in reducerea nivelului încălzirii globale. Aparatele cu LED folosesc doar aprox. 30% din energia pe care lampile fluorescente o folosesc pentru a produce un anumit nivel de luminozitate. Durata de viata mai mare si fiabilitatea corpurilor de iluminat cu LED in comparatie cu cele fluorescente, atrage dupa sine si economii substantiale.

Pâlpâirea intâlnită atunci când o lampa fluorescenta este pornita reprezinta un mare dezavantaj. Această pâlpâire a fost dovedita a fi capabila de a provoca dureri de cap celor aflati in apropierea ei. In comparatie, sistemele cu LED nu palpaie la pornire, eliminand astfel durerile de cap sau starile de dezorientare. Lumina produsa de aparatele cu LED-uri este uniforma, spre deosebire de cea produsa de lampile fluorescente, care slabesc in intesitate pe masura utilizarii lor si dezvolta pete fierbinţi, care pot afecta vederea. Aceasta scadere de intesitate se datoreaza caldurii excesive generate de tuburile fluorescente, fapt care le face sa cedeze mai repede decat ar trebui.

Desi exista conceptia ca sistemele de iluminat cu LED-uri sunt o achizitie costisitoare, pe termen lung, reprezinta de fapt optiunea mai ieftina pentru un sistem de iluminat performant.

 

Diferentele de putere (W), flux luminous (lm) si numarul de ore

dintre lampile incandescente, fluorescente si cu led

 

 

 

Eficacitatea luminoasa in functie de tipul de lampa

 

 

 

T5

LED

Caracteristici

T5-Corp de iluminat cu lampi fluorescente de mare intensitate

LED-Corp de iluminat cu emitatoare LED produse la Electromagnetica

Montare si instalare

Lampile se monteaza numai dupa ce s-a terminat instalatia. Corpurile vin desasamblate si necesita montaj suplimentar-cost suplimentar

Corpurile necesita doar conectare electrica –cost redus

Dimming

Nu se dimeaza decat cu ballast electronic special (adresabil)-cost suplimentar

Se dimeaza fara modificari

Conectare electrica

Nu se poate separa aprinderea sau stingerea  celor doua lampi

Se pot separa in doua sau trei circuite

Fluxul luminos la 25°C dupa 5000 ore

77% (dupa Philips)

100%

Nr maxim comutari pe zi

1

n/a

Mentenanta

Schimbat lampa o data pe an

n/a

Putere consumata pe corp

105W

51W

Putere instalata Totala

230 160W

111 792W

Nivel iluminare (masurat)

800lx

1000lx

Consum specific (simulat)

3W/m2/100lx

2.3W/m2/100lx

Temperatura optima de functionare

35°C

n/a

 Nota 1 : Montare si cablare

Corpurile de iluminat T5 sunt livrate de obicei in parti componente (lampa T5, reflector, cleme de prindere, etc) care necesita mai multe operatii de montare si de durata (la cost). Ambele lampi sunt alimentate de la acelasi ballast si nu permit comutarea separata a acestora. Functiunea de dimming este disponibila doar ballast-urilor electronice speciale cu adresare si protocol de comunicare (Ex: Dali) si care sunt mai scumpe si necesite sisteme de control.


Nota 2 : Durata de viata

Producătorii de lampi cum ar fi Philips susţin că T5 şi T5 de mare intensitate (T5 HO) au o durata de viata de 20,000 ore acestea insa sunt considerate in conditii de comutare singulara la 12 ore in conditii de laborator (tensiune constanta si ballast etalon). Dupa parcurgerea acestui ciclu de testare este posibil ca 50% din lampi sa se defecteze.


Nota 3 : Mentinere a fluxului luminos

Menţinerea fluxului luminos se referă la modul în care o lampă menţine emisia de lumina de-alungul duratei sale de viaţă. Conditiile impuse de producator sunt urmatoarele:

-Ballast electronic specific lampii descris de producator (Ex: Osram-Quicktronics). Lampile T5 functioneaza cu ballast diferit de cel T8. Utilizarea balasturilor care nu îndeplinesc cerinţele lampii stabilite de către producători poate duce, de asemenea, la reducerea vietii lampii.

-Temperatura ambianta 35°C. La temperatura de 25°C va furniza numai 80% din fluxul luminos. Temperatura optimă mai mare a lămpii T5 poate permite lămpi să funcţioneze mai bine în corpurile de iluminat închise decât in corpuri de iluminat deschise

-Numar maxim de comutari: o singura comutare la 12 ore. Cicluri mai scurte de ardere (de comutare frecventa) reduce viata lampii.

-Deprecierea fluxului luminos pentru lampile T5 dupa Philips

 

- O acoperire cu fosfor îmbunătăţită reduce absorbţia de mercur, care este una din principalele cauze ale deprecierii fluxului luminos, si care conduc la o valoare mai mare de menţinere a fluxului luminos.

Nota 4 : Caracteristici photometrice

Deoarece lampa T5 este mai mica în diametru, are deci o suprafaţă mult mai mică corpurile de iluminat sunt specific desemnate pentru acestea. Diametrul mai mic al lămpii T5 poate creşte eficienţa de control optic şi flexibilitate a corpurilor de iluminat dar poate schimba felul distributiei.  Eficienta lor este redusa daca se folosesc in corpuri destinate lampilor T8, diferenta de temperatura optima, complică datele fotometrice ale corpurilor de iluminat cu T5 şi distributia in comparaţie cu lămpile T8 . Producătorii folosesc doar tri-fosfor în T5, comparativ cu T8 şi T12, în care poate exista un amestec de tri-fosfor, cu halo-fosfor.


Nota 5: Temperatura de functionare

Lampile T5 şi de putere înaltă T5 (T5 HO) sunt concepute pentru a produce un flux maxim luminos la 35° C, în timp ce fluxul luminos al lămpilor T8 este optim la o temperatură de 25° C (77° F), adica o diferenta de 10° C . Diferenţa de temperatură optimă poate afecta performanţele lampii în diferite tipuri de corpuri de iluminat.


Nota 6: Consum specific

Puterea consumata de echipamentul de iluminat in Watt pe unitatea de suprafata pentru a furniza un nivel de iluminare de 100lx. Acest parametru este calculat de obicei de programe specializate in functie de puterea instalata precum si factorul de utilizare.


Nota 7 : Eficacitatea aparatului de iluminat

Eficienta sistemului=Eficienta optica x Eficienta convertorului x Eficienta termica x Eficienta LED

EXEMPLU
LED-90lm/W
Driver 85%
2 componente optice TIR (85%) reflector (90%)
Degradare termica 8%
= 90lm/W x 0.85 x 0.85 x 0.9 x (1-0.08) = 53.8lm/W
De la 90lm/W la 53.8lm/W
 

Nota 8 : Consum energie si durata amortizarii

La aprecierea comparativa a consumului de energie este necesar sa se tina cont de cateva
-Factorul de mentenanta- de cate ori pe ani este necesara schimbarea lampilor pentru mentinerea fluxului luminos specificat de producator precum si ca urmare a defectarilor.
-Puterea echivalenta pe mentru patrat pentru obtinerea nivelului de lumina necesar
-Costul de detinere (al unei instalatii de iluminat traditional) ca urmare al uzurii,uzurii morale, mentenantei precum si altor pierderi in sistem (deteriorarea factorului de putere, elemente de contactc etc).
-Emisii de CO/CO2

Calculul economiei de energie pentru aparate de iluminat cu LED

 

     

 

 

Campuri de intrare   (campul galben trebuie completat)

Urmatoarele date compara aparatele de iluminat cu lampi T5 cu aparate cu LED

 

Campuri de iesire   (rezultatele in gri)

Introdu datele in campurile galbene

   

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

Economia de Energie

       

 

 

 

CORP CU LAMPA LED

 

CORP CU LAMPA T5

 

 

 

 

 

 

 

Energia consumata de Lampa

Wati

51

 

105

 

Cost Energie

€/kWh

0.08

 

0.08

 

Factor de utilizare in %

%

50%

 

50%

 

Numarul de lampi schimbate

 

2192

 

 

 

Numarul total de lampi

 

2192

 

 

 

Energia Consumata Annual

kWh

489648.96

 

1,008,101

 

Dolari cheltuiti anual pentru Energie

€/an

39171.92

 

80,648.06

 

Dolari economisiti anuali pentru Energie

€/an

41476.15

 

 

 

Annual Energy Savings

kWh

518451.84

   

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Emisii nocive cauzate de Generarea electricitatii

       

 

 

       

 

 

Unitati

     

 

Bioxid de Carbon CO2

kg/kWh

0.743

   

 

Economia anuala de Bioxid de Carbon

kg

174,727

   

 

 

       

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Economii de Mentenanta

       

 

 

 

CORP CU LED

 

CORP CU T5

 

 

Unitati

 

 

 

 

Program de mentenanta a corpurilor in ani

 

0

 

2

 

Costul programului de mentenanta

0.00

 

50.00

 

Costul inlocuirii de urgenta a unei lampi

1.00

 

1.00

 

Frecventa inlocuirii de urgenta a unei lampi pe an

 

0

 

1

 

Dolari Cheltuiti annual pentru mentenanta

€/an

0.00

 

56,992.00

 

Dolari economisiti annual

€/an

56,992.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

Investitie

       

 

 

 

CORP CU LED

 

CORP CU FL

 

 

Unitati

 

 

 

 

Costul de Capital pentru un corp

140.00

 

29.00

 

Diferenta de Cost intre corpul cu LED si cel cu T5

111.00

   

 

Costul de inlocuire a corpului obisnuit cu cel cu LED

10

 

 

 

Costul unei instalatii noi

100,000

 

 

 

Total Reduceri pe Proiect

0

   

 

Total Investitie (Inlocuire instalatie)

265,232.00

   

 

Total Investitie (instalatie noua)

100,111

 

 

 

 

 

Instalatie noua

Instalatie inlocuita

     

AMORTIZARE IN ANI

3.49

2.69

   

 

 

 

2.Calcularea amortizarii

1.Lampa cu vapori de mercur 150W vs. Elma80
2.Lampa cu vapori de mercur 150W vs. Solaris 2M
3.Lampa cu vapori de mercur 250W vs. Solaris 3M
4.Lampa cu vapori de mercur 400W vs. Solaris 4M

 

Denumire Societate

 

Echivalare corpuri cu LED

Nr. corpuri de iluminat

1 buc.

1 buc.

 

 

 

Tip sursa de iluminat

Lampa cu vapori de mercur

150W

 

aprindere dupa 15-20min

degradare luminoasa de 20 % dupa 100 de aprinderi si stingeri

 

Aparat de iluminat cu LED

ELMA 80-27

 

cu aprindere instantanee (se poate face dimming)

 

 

 

 

 

 

Puterea consumata de corpul de  iluminat

 

170W

 

 

degradare luminoasa de 50% dupa 500 h de functionare

 

36W

 

 

dupa 50.000 h degradare luminoasa de 15%

Valoare mentenanta/an/buc

10 euro

0

 

Cost kW (Euro)

0.12

Costul unui kW/h

     

 

Cost anual energie instalatie veche (Euro)

881.28

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Cost anual energie instalatie noua (Euro)

186.62

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Diferenta energie in Euro

694.66

Economie de energie in EURO

   

 

Diferenta propus/ existent

400

Diferenta de investitie (costul investitiei-costurile de detinere)

 

Recuperare investitie

6.91

Numarul de luni in care investitia este recuperata

 

                   

 

* Calculul este efectuat pentru o perioada medie de functionare de 12 ore/zi

 

Denumire Societate

 

Echivalare corpuri cu LED

Nr. corpuri de iluminat

1 buc.

1 buc.

 

 

 

Tip sursa de iluminat

Lampa cu vapori de mercur

150W

 

aprindere dupa 15-20min

degradare luminoasa de 20 % dupa 100 de aprinderi si stingeri

 

Aparat de iluminat cu LED

SOLARIS 2M

 

cu aprindere instantanee (se poate face dimming)

 

 

 

 

Puterea consumata de corpul de  iluminat

 

170W

 

 

degradare luminoasa de 50% dupa 500 h de functionare

 

75W

 

 

dupa 50.000 h degradare luminoasa de 15%

Valoare mentenanta/an/buc

10 euro

0

 

Corpuri existente

Corpuri propuse

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret estimat/ buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret / buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Lampi cu vapori de mercur 150W

10

170

1,700

100

1000

SOLARIS 2M

10

72

720

250

2,500

Mentenanta

10

   

10

100

Mentenanta

10

   

0

0

   

Total

1,700

 

1,100

   

Total

750

 

2,500

 

Cost kW (Euro)

0.12

Costul unui kW/h

     

 

Cost anual energie instalatie veche (Euro)

881.28

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Cost anual energie instalatie noua (Euro)

373.25

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Diferenta energie in Euro

508.03

Economie de energie in EURO

   

 

Diferenta propus/ existent

1,400

Diferenta de investitie (costul investitiei-costurile de detinere)

 

Recuperare investitie

33.07

Numarul de luni in care investitia este recuperata

         
                         

 

* Calculul este efectuat pentru o perioada medie de functionare de 12 ore/zi

 

Denumire Societate

 

Echivalare corpuri cu LED

Nr. corpuri de iluminat

1 buc.

1 buc.

 

 

 

Tip sursa de iluminat

Lampa cu vapori de mercur

250W

 

aprindere dupa 15-20min

degradare luminoasa de 20 % dupa 100 de aprinderi si stingeri

 

Aparat de iluminat cu LED

SOLARIS 3M

 

cu aprindere instantanee (se poate face dimming)

 

 

 

 

Puterea consumata de corpul de  iluminat

 

275W

 

 

degradare luminoasa de 50% dupa 500 h de functionare

 

100W

 

 

dupa 50.000 h degradare luminoasa de 15%

Valoare mentenanta/an/buc

10 euro

0

 

Corpuri existente

Corpuri propuse

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret estimat/ buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret / buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Lampi Stradale 250W

10

275

2,750

150

1500

SOLARIS 3M

10

100

1,000

280

2,800

Mentenanta

10

   

10

100

Mentenanta

10

   

0

0

   

Total

2,750

 

1,600

   

Total

1,000

 

2,800

 

Cost kW (Euro)

0.12

Costul unui kW/h

     

 

Cost anual energie instalatie veche (Euro)

1425.60

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Cost anual energie instalatie noua (Euro)

518.40

Consumul total(kW)*12h*pretul unui kW*365 zile

 

Diferenta energie in Euro

907.20

Economie de energie in EURO

   

 

Diferenta propus/ existent

1,200

Diferenta de investitie (costul investitiei-costurile de detinere)

 

Recuperare investitie

15.87

Numarul de luni in care investitia este recuperata

 

                   

 

* Calculul este efectuat pentru o perioada medie de functionare de 12 ore/zi

 

Denumire Societate

 

Echivalare corpuri cu LED

Nr. corpuri de iluminat

1 buc.

1 buc.

 

 

 

Tip sursa de iluminat

Lampa cu vapori de mercur

400W

 

aprindere dupa 15-20min

degradare luminoasa de 20 % dupa 100 de aprinderi si stingeri

 

Aparat de iluminat cu LED

SOLARIS 4M

 

cu aprindere instantanee (se poate face dimming)

 

 

 

 

Puterea consumata de corpul de  iluminat

 

450W

 

 

degradare luminoasa de 30% dupa 500 h de functionare

 

140W

 

 

dupa 50.000 h degradare luminoasa de 15%

Valoare mentenanta/an/buc

10 euro

0

 

Corpuri existente

Corpuri propuse

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret estimat/ buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Tipul

Cantitate

Consum /buc (Watt)

Consum total (Watt)

Pret / buc (Euro)

Pret/ cantitate (Euro)

Lampi Stradale 400W

10

450

4,500

200

2000

SOLARIS 4M

10

140

1.400

350

3,500

Mentenanta

10

   

10

100

Mentenanta

10

   

0

0

   

Total

4,500

 

2,100

   

Total

1,400

 

3,500

 

 

* Calculul este efectuat pentru o perioada medie de functionare de 12 ore/zi

 

Loading...
Va rugam, asteptati...